لیست تصاویر
آشنایی با بتن های پلیمری

قرن بیستم را باید قرن پلیمرها نیز قلمداد کرد. محصولات پلیمری از نظر حجمی در سال 1990 بر حجم محصولات آهنی فایق آمد و پیش بینی می شود که در قرن حاضر، از لحاظ وزن نیز بالاتر رود.
صنایع ساختمان، بزرگترین مصرف کننده مواد پلیمری، 25 تا 30 درصد از کل پلیمرها را استفاده می کند.

یکی از مواردی که به وفور در ساختمان مصرف می شود، بتن است. این ماده به دلیل هزینه پایین تولید، راحتی استفاده و استحکام فشاری، یکی از مواد پر مصرف در سازه هاست ولی به دلیل نقایصی که دارد، (نقایصی همچون تخریب یخ زدگی و ذوب؛ تخریب پذیری توسط مواد شیمیایی خورنده؛ استحکام کششی کم ؛ دیر پخت بودن و...) همزمان با تولید این ماده، ترکیب آن با فولاد و ایجاد خاصیت تاب خمشی مطرح شد.

در این رابطه خانواده بتن های پلیمری، بهترین خاصیت ها را از خود نشان دادند. خواص این نوع بتن، برتر از بتن های سیمانی بود و گاهی خواص منحصر به فردی از خود نشان می دهد.

با توجه به نیاز بیشتر به استحکام در سازه ها و برتری های این نوع بتن، بتن پلیمری مورد علاقه دانشمندان واقع شد. بتن های پلیمری از حدود سال 1950 وارد بازار شده است و پیش بینی می شود که در طی دهه پیش رو، مصرف آنها 10 برابر شود. متاسفانه در کشور ما اقدام خاصی روی بتن پلیمری صورت نگرفته است و هنوز در سطح موضوعی تحقیقاتی برای دانشجویان باقی مانده است؛ موضوعی که منابع تحقیق آن نیز غالباً خارجی هستند.

بیشتر مواد و مصالح طبیعی به دلیل ناپیوستگی های سطحی و ترکیباتی که در خود دارد، مقاومت لازم برای تحمل تنش های زیاد را ندارد و لازم است که با مواد دیگری مخلوط شوند.

دانشمندان به دنبال موادی هستند که ضمن مسلح کردن بتن همچنین وزن کمتر، مقاومت بیشتر در برابر عوامل جوی و رفتار بهتر در بارگذاری های متناوب داشته باشد و بتواند مقاومت خود را در دماهای بالا مثل دماهای کوره حفظ کند.

در ساختمان های مسکونی از کامپوزیت هایی با فیبر شیشه ای یا پلی استر استفاده می شد.

دو ساختمان استثنایی با سازه کامپوزیتی ساخته شده است که یکی سازه گنبدی شکل در بن غاری (1968) و دیگری سقف فرودگاه دبی (1972) است که تاثیر شدیدی بر استفاده از این نوع سازه ها داشته است.

بیشتر این سازه ها دارای سازه اصلی بتن مسلح بود و برای ساخت پانل ها از  Glass Reinforced Plasticبهره می برد، مانند سازه قوسی فضا کار زمین فوتبال شهر منچستر (1980)، مهمترین کاربردهایGRP به قرار زیر است:

ماهواره ها
آنتن های بزرگ.
ساختمان هایی که تحت اثر خوردگی شدید است؛
سازه های پیشرفته رادارها؛
ساختمان هایی که کنترل کیفیت آنها مهم است؛
در حالت جامد، محصولات پلیمری به جای فولاد جایگزین می شود و بتن را مسلح می کند که در این حالت پلیمر به صورت رشته، شبکه و یا میلگرد در بتن استفاده می شود.
در حالت غیر جامد با تزریق پلیمر های پودری و مایع، در دوام بتن بهبود بدست می آید.
مهمترین دلایل افزایش استفاده از کامپوزیت :
مقاومت در برابر شرایط جوی
خواص ضد خوردگی
وزن کم
قابلیت ایجاد معماری زیبا
وجود سازه هایی که در آنها نباید از فلز استفاده کرد
امروزه بسیاری از پل های بتن آرمه به دلیل وجود کلر در آب دریا، تخریب شده است که بتن پلیمری این نقی

نظرات

user-pic
جواد دلاوری
12 خرداد 1401

بی نظیر در فروش و اجرای کفپوش اپوکسی

ثبت نظر